قلورترش
– قلو شیر – ارزن پلو – شیر
برنج – قورت – کله جوش – فله – قورمه
طریقه
درست کردن قلور ترش
مواد
لازم برای درست کردن غذا: مقدار ماست (اگر گوسفند باشد بهتر است) یا گرماست،زرد
چوبه- آرد – سیر – سیاه دانه – زنجبیل
– دارچین و نمک . ابتدا ماست یا گرماست را در جایی می
گذارند تا ترش شود . سیر کوبیده شده و بقیه وسیلی که نام بردیم را داخل ماستها می
ریزیم و هم می زنیم تا سفت شود و آنرا در جایی می گذاریم بعد از یک یا دو روز که
خوب ترش شد آنها را روی پارچه ای می ریزند تا کمی سفت شود بعد آنها را با کف دست نرم می
کنند و بعد از نرم شدن از الک نرمی رد می کنند تا کاملا صاف و یکدست شود بعد آنها
را پهن می کنند تا خشک شود و بعد آنها را در زمستان صبح یا ظهر استفاده می کنیم.
طرز
استفاده آن
برای
چهار نفر مقدار 50 گرم از پودر قلورترش لازم است ابتدا کمی حدود 100 گرم روغن
(روغن گوشت اگر باشد بهتر است) را در ظرفی ریخته می گذاریم که داغ شود و چند
دندانه سیر را خرد می کنیم و داخل روغن می ریزیم و بعد از آن پودر را اضافه می
کنیم و مقدار یک لیتر آب اضافه می کنیم و هم می زنیم تا جوش آید بعد قورمه (گوشت
بریان) را به آن اضافه کرده و میل می کنیم.
طریقه
درست کردن قلور شیر
ابتدا
گندم را به آسیبا برده و قلور می کنیم و بعد آن را با الک نرم الک می کنیم و قسمت
درشت آنرا جدا می کنیم و بعد به اندازه ای که قلور داریم به همان مقدار یا بیشتر
باید شیر باشد بعد شیر را در دیگ ریخته و می گذاریم تا کمی گرم شود بعد قلورهای
درشت را ریخته می گذاریم تا بجوشد بعد مقداری از آنهایی که الک کردیم به آن اضافه
می کنیم و هم می زنیم تا کاملا همه آنها تر شود و خشک بعد از آنها را دم می کنیم
(مثب برنج) و بعد از اینکه دم کشید آنها را روی پارچه ای پهن می کنیم و در زمستان
موقع ناهار از آن استفاده می کنیم.
طرز
استفاده
مقدار
150 گرم از قلورها را با حدود 5/1 لیتر آب و مقداری نخود و لویبا و غیره و پیاز و
روغن گوشت و مقداری قورمه همه را با هم در ظرفی ریخته می گذاریم حدود 2 ساعت یا
بیشتر بجوشد و بعد آنها را می توانیم بخوریم.
ارزن پلو
موارد
لازم: ارزن کوبیده، حبوبات (مانند ماش و لوبیا) روغن – آب – ادویه –
سبزیجات مثل سلمه و بلقس – سبز زمینی – گوش
قورمه – پیاز.
ابتدا
ارزنها را در آسیاب نرم می کنند تا ارزن و پوست آن از همدیگر جدا شود سپس ارزن ها
را پاک نموده با آب می شویند تا خالص گردد . روغن و آب را داخل قابلمه ریخته
حبوبات لازم را اضافه می کنند تا پخته گردد سپس پیاز و گوجه و سبزی و ادویه و سیب
زمین و نمک و گوشت قورمه را هم اضافه کرده بعد ارزن ها را می ریزند تا آب آن خشک
گردد و بعد مثل برنج دم می کنیم و بعد از یک ساعت آماده خوردن است و اگر دوست
داشتیم می توانیم در آخر هر مقداری روغن اضافه کنیم.
قورمه
در موقع
زمستان هنگامی که پروارهای خود را می کشند برای اینکه گوشتها خراب نشود گوشتها را
تکه تکه می کردند و در یک دیگ چدنی می ریختند و آنرا تف می دادند تا بریان شود و
کمی هم نمک می ریختند و بعد آنرا داخل شکمبه ای که از قبل تمیز کرده بودند می
ریختند و هر موقعی که می خواستند از آن استفاده می کردند.
فله
هنگامی
که گاو و یا گوسفند تازه می زاید تا 2 روز اول مایه زرد رنگی از پستانها بیرون می
آید که به آن جیگ می گویند و طرز تهیه آن این است که ابتدا مقداری از این جیگ را
با کمی شیر مخلوط می کنیم و روی شعله ملایم می گذاریم و هم می زنیم تا موقعی که کمی
احساس سفتی کرد و بعد آن را از روی اجاق بر می داریم و روی زمین می گذاریم در حالی
که آنرا هم می زنیم و تا حدود 2 دقیقه بعد از گذاشتن روی زمین هم می زنیم.
شیر برنج
ابتدا
برنج را می شویم تا پاک شود و بعد آنرا با شیر مخلوط می کنیم و می جوشانیم تا غلیظ
شود و آنرا موقع ناهار میل می کنیم.
قروت
طریقه
درست کردن آن ابتدا شیر را داغ می کنند و تبدیل به ماست می کنند و بعد ماست را با
تلمبه می زنند تا کره آنرا بگیرند و بعد از اینکه ماست را زدند تبدیل به دوغ می
شود ودوغ را جوش می دهند تا سفت شود موقع جوش دادن دوق یکی باید آنرا هم بزند و
حرارت آن ملایم باشد بعد از سفت شدن تبدیل به لج می شود و لج ها را می گذارند تا
کاملا آتش خاموش شود و لج ها کاملا سرد شود و بعد از سرد شدن آنرا به کیسه که از
مدخال درست شده می ریزند تا آب آن جدا شود (البته آبی که از این بیرون می آید را
می گیرند و دوباره جوش می دهند تا تبدیل به قره قورت شود) و در آفتاب می گذارند تا
کاملا سفت شود و بعد کمی نمک به آن اضافه می کنند و آنرا با دست گرد می کنند و در
آفتاب در جایی که درست کرده اند می گذارند تا کاملا خشک شود بعد از خشک شدن در
کیسه می ریزند و در تمام فصول از آن استفاده می کنند.